Informatie

 

Bitcoin mining

Veel investeerders zien Bitcoin (BTC) als het nieuwe digitale goud en als een echte store-of-value. Stel je voor dat je zelf miner kan worden en hierdoor gratis Bitcoin kan verdienen. Daarom wordt dit proces ook wel gezien als een digitale gold rush. Wie wil tenslotte nu niet gratis Bitcoin krijgen?

Deze miners zijn nodig om voldoende transacties te valideren in een relatief korte termijn. Wanneer dit niet mogelijk is, staat dit haaks op de schaalbaarheid van een bepaald project. Dit gaat dan gepaard met dure transactiekosten en langere transactietijden. Daarom staat schaalbaarheid ook centraal bij de verdere ontwikkeling van crypto.

Hoeveel verdien je met het minen van Bitcoin?

Bitcoin heeft een vaste supply van 21 miljoen Bitcoins waarvan er op moment van schrijven nog geen 19 miljoen van in omloop zijn. Dit betekent dat er nog 2 miljoen vrijgegeven worden in de toekomst, dankzij het minen. Maar de beloningen voor dit project, wordt ook elke 4 jaar gehalveerd. Dit kennen we als de Bitcoin Halving.

Het miningproces beloont dus miners met een stuk Bitcoin nadat zij een blok hebben geverifieerd. Toen Bitcoin voor het eerst werd gelanceerd, was de beloning maar liefst 50 Bitcoin. In 2012 halveerde deze beloning tot 25 Bitcoins en vanaf februari 2021 krijgen miners 6,25 Bitcoins voor elk nieuw geverifieerd blok. De volgende halving vindt plaats in het voorjaar van 2024 waarbij deze beloning zal terugvallen op 3,125 Bitcoin.

Deze beloning zal dus elke 4 jaar halveren tot de allerlaatste Bitcoin is gemined. Doordat er steeds meer miners zijn en Bitcoin steeds schaarster wordt, is het minen van een Bitcoin dus steeds moeilijker. Naar waarschijnlijkheid, zal de laatste Bitcoin pas gemined worden in 2140.

 

 

Welke soorten mining bestaan er?

Je hebt verschillende opties voor het minen van Bitcoin en andere cryptocurrency's. Elke variant heeft een andere werkwijze, maar ook een ander rendement. Hierbij bespreken we de 4 soorten mining en welke het vaakst wordt gebruikt.

Cloud mining

Cloudmining is het proces waarbij je een ander persoon of bedrijf een bepaald bedrag betaalt zodat zij, door gebruik van eigen apparatuur, gaan minen voor jou. Dit is vaak voor een vooraf bepaalde tijdsduur. Hierbij worden alle inkomsten, minus de elektriciteits-en onderhoudskosten, overgemaakt naar je wallet. Een andere vorm van cloudmining is jouw hardware onderbrengen in een farm. Hierbij onderhouden zij jouw hardware en sturen ze jou de reparatiekosten wanneer iets kapot gaat.

Cloud mining is wellicht de meest populaire manier om crypto te minen, zonder dat je hiervoor zelf het werk voor moet uitvoeren.

CPU mining

CPU-mining maakt gebruik van processors om crypto te minen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een computer, internet en software om te gaan minen. Een groot nadeel is dat deze manier van minen extreem traag is. Je zou bijvoorbeeld maanden kunnen minen, zonder enige vorm van inkomsten. Dit terwijl je behoorlijke kosten hebt aan elektriciteit.

De reden waarom deze mining nog steeds wordt gedaan, is omdat iedereen met een computer deze activiteit kan doen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn een aantal softwareprogramma's. Desondanks wordt het ten zeerste afgeraden omdat je computer in zeer korte tijd oververhit kan raken en dus ook beschadiging zou kunnen oplopen.

GPU mining

GPU-mining is waarschijnlijk de meest bekende én populairste methode. Particuliere miners in Nederland en België gebruiken vooral de GPU-methode voor het minen. Het dankt zijn populariteit aan onder andere de efficiëntie. Mocht de ene munt te zwaar zijn om te minen voor jouw computer, is er altijd de mogelijkheid om andere munten te gaan minen. Hiervoor gebruiken ze grafische kaarten om dit miningsproces mogelijk te maken. Dit is het grootste verschil met ASIC-mining.

Dergelijke installatie begint qua investering bij 3.000 dollar, en deze prijs kan flink oplopen afhankelijk van hoe snel je wil minen. Het grootste nadeel bij GPU-mining is dat deze veel energie verbruiken wat de kosten opdrijft en waardoor het minder rendabel wordt als minder.

ASIC mining

Dit zijn speciale apparaten die slechts één taak hebben: het minen van één specifieke cryptomunt. Ze zijn bekend omdat ze grote hoeveelheden crypto kunnen minen in vergelijking met de GPU- en CPU-variant. Daarnaast verbruiken ze in verhouding ook minder stroom. Daar waar 10 zware videokaarten al snel 2500 tot 3000 Watt aan stroom verbruiken, kan 1 ASIC miner met een dergelijk stroomverbruik tot wel 10x sneller Bitcoin minen dan een GPU-miner. Bekende ASIC-miner fabrikanten voor het minen van Bitcoin zijn Bitmain en Antminer. Daarnaast is Innosilicon ook een bekende partij. Maar deze kennen ook kritiek en controverse.

Deze zijn zo krachtig, dat veel mensen hebben opgeroepen voor een verbod op deze vorm van minen. Ze zouden zo krachtig zijn, dat ze andere miners geen kans meer bieden om zelf ook succesvol een crypto te kunnen minen. Concreet betekent dit dat het grootste deel van transacties wordt gevalideerd door slechts één partij, dit terwijl crypto net alles decentraal wil behandelen.

Image
 

 

Nvidia

Voordelen

  •  Beter inzetbaar op alle cryptos
  •  Hoogste hashrate/stroomverbruik
  •  Hogere resell value dan AMD
  •  Koeler dan AMD

Nadelen

  •  Hoger prijs
  •  Lagere hashrate op ethereum
Bekijk onze Nvidia mining rigs

 

 

AMD

Voordelen

  •  Sneller in minen van ethereum
  •  Lagere instap prijs als NVIDIA
  •  Sneller break-even

Nadelen

  •  Hoger stroom verbruik
  •  Worden veel warmer
  •  Sneller afschrijving door de warmte
  •  Alleen sneller op Ethereum